Dag 3: de voormiddagworkshops

IMG_3799 IMG_3747IMG_3831

WERKGROEP PERSGROEP

Vandaag stomen we de deelnemers van onze werkgroep klaar om de workshops die we bezoeken te bestoken met een spervuur aan vragen: Waar kom je vandaan? Is het de eerste keer dat je het congres volgt? Zal je nog terugkeren?Waarom volg je deze workshop? Wat doe je in de workshop? Beantwoordt de workshop aan je verwachtingen? Ben je hier graag? Wat vond je niet zo leuk hier? Wat is het mooiste moment geweest tijdens de conferentie?

De eerste werkgroep die we bezoeken is de werkgroep maskers maken. We vinden vanalles op onze weg: van een masker in de kleuren van de Belgische vlag, een masker in twee kleuren tot een masker waar alle kleuren elkaar intiem ontmoeten. Margarete en Petra van de werkgroep persgroep nemen hun eerste interview af: ja, de workshop beantwoordt wel aan de verwachtingen. Wat was het leukste moment? Dat er twee mensen begonnen te dansen in het klassieke concert, dat gebeurt anders nooit! Van het toneel van gisteren, Ceder, vond ze de boodschap die in de opvoering zat moeilijk te verstaan maar wel goed. En ze zou zeker nog terugkeren naar het congres!

 Wat was het leukste moment?
Dat er twee mensen begonnen te dansen in het klassieke concert,
dat gebeurt anders nooit!

Als we de werkgroep speksteen binnengaan worden we verwelkomd door het geschuur van papier op steen. De interviewer van dienst in de workshop speksteen is Gillian uit Ierland. “Is het je eerste congres?” “Ja” “Wat ben je aan het maken?” “Een pinguïn!”

De derde werkgroep van de dag is de werkgroep collage. Met naald en draad, schaar en stof gaan de congresdeelnemers in deze workshop aan de slag. De interviewers laten zich niet ontmoedigen door taalbarrières: het materiaal waarmee ze werken spreekt voor zich. Siobhan interviewt de enige mannelijke deelnemer in deze workshop. Ze vraagt of hij ervaring heeft met naaien. Maar blijkt dat dit de eerste keer is dat werkt met naald en draad!

In de volgende werkgroep, biologisch tuinieren zien we, in tegenstelling tot in de vorige workshop enkel mannen. Edward uit Zwitserland interviewt de werkgroepleider, Mattias Pleger: “Heb je een boerderij?” “Nee, maar mijn ouders hadden er een.” “Wat doe je in de workshop? Ik probeer uit te leggen waarvoor de preparaten dienen en waar ze voor gebruikt worden in de landbouw.” Dan richt Edward zich tot Fabien, een deelnemer: “Waar kom je vandaan? En wat doe je daar?” “Ik kom uit Karlsruhe maar ik werk in Leutenbach, ik werk daar al 8 jaar op de biologisch dynamische boerderij, dat is wat ik wil, ik melk de koeien. Het voormelken is met de hand, de rest met de machine. Ik vindt het hier leuk!” zegt Fabien trots.

De laatste workshop, euritmie is net gedaan. Anne uit Nederland vraagt wat ze gedaan hebben. “Met de elementen gewerkt”.